Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека". Девет европейски страни вече замразиха поставянето на ваксината, след като в някои държави са докладвани случаи на тромбози и смъртни случаи.

След заседание снощи, в което са участвали представители на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности, на Националния институт за обществено здраве, на министерството на здравеопазването и на Националната агенция по лекарствата е взето решение за "временно поставяне под карантина на останалите дози от партидата ABV 2856", пише вестник "Ромъния либера".

Имунизацията с всички останали ваксини на компанията "АстраЗенека" от партидите, които са налични в Румъния, ще продължи. Въпросните 4257 неизползвани дози ще бъдат заменени, така че процесът на ваксинация да не бъде засегнат, посочи Националният комитет за координация на ваксинационните дейности.

Според комитета спирането от употреба на партидата ABV 2856 в Румъния е изключително превантивна мярка. Ваксините от тази партида няма да бъдат използвани до произнасяне на Европейската агенция по лекарствата след края на разследването.