Осем европейски страни прекратиха временно ваксинирането с препарата на „АстраЗенека“. Европейската агенция по лекарствата не е дала такава препоръка.

Дания, Италия, Норвегия днес обявиха решението си временно да спре ваксинирането с „АстраЗенека“ заради евентуални тежки странични ефекти и образуване на съсиреци. Същата мярка преди това предприеха 5 други европейски страни: Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург. Спрените дози са част от партида от един милион ваксини, доставени в 17 страни от Съюза. Брюксел не дава насоки на държавите-членки.

Над 31 000 дози от партидата на "АстраЗенека", която се проверява, са получени в България. По-голямата част вече са поставени, стана ясно на брифинга на щаба днес.

„Ние следваме препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Но това не пречи страните-членки, които са компетентни относно собствените им стратегии за ваксиниране, да следват по-стриктен подход от препоръчания от Европейската агенция по лекарствата. Напълно възможно е като имат предвид специфичните условия за отделни страни“, заяви говорителят на ЕК Стефан де Кирсмеекер.

Механизмът за износ от територията на ЕС на ваксини и на съставки за производството им ще бъде в сила поне до края на юни, реши Брюксел. Поне на теория, той не би трябвало да може да бъде заобиколен, дори и ако даден производител реши да прехвърли дози от една страна-членка към друга.

„Същият механизъм за ограничения би влязъл в сила. Производителят ще бъде длъжен да поиска от страната, към която прехвърля ваксини, ново разрешение за износ от територията на ЕС. И отново искането ще стигне до ЕК и ние ще бъдем много внимателни, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Ако има забрана за износ от ЕС, съответната партида остава собственост на производителя, който решава как тя да бъде употребена.