Австрийските власти са спрели ваксинирането срещу COVID-19 с партида от препарата на „АстраЗенека” като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след имунизация с ваксината, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на местната здравна агенция.

Според информационната агенция Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването на Австрия е получила два доклада, свързани с ваксини на „АстраЗенека“ в окръжната клиника на Цветл в провинция Долна Австрия. 

В тях се посочва, че жена на 49 години е починала в резултат на тежки нарушения на коагулацията - съсирването на кръвта, а 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява.

„За момента няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията“, отбелязва Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването. 

Засегнатата партида с номер ABV 5300 е изтеглена от обращение от Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването, съобщи австрийският портал "ОЕ24".

„АстраЗенека“ съобщава, че сътрудничи активно в разследването на австрийските власти.

Австрийските медии съобщават, че и двете жени са били медицински сестри в клиниката в Цветл.