Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 г. или началото на 2027 г., заяви бившият министър на енергетиката Вирджил Попеску, цитиран от телевизия Диджи 24. Той смята, че добивът ще превиши потреблението на Румъния.

"Вероятно през следващата седмица ще видите съобщения за решението за инвестиции в добива на газ в Черно море. Това нещо ще се случи със сигурност и двете големи компании - Romgaz и OMV Petrom, ще започнат инвестициите в Черно море", посочи Попеску.

Според него Румъния ще се превърне в "играч на регионалния пазар на природния газ".

"В края на 2026 г., началото на 2027 г. Румъния ще добива газ в Черно море и говорим за газ, който е много повече, отколкото потребяваме. Румъния ще стане на практика доставчик на сигурност, играч на регионалния пазар на природния газ", заяви той.

Попеску подчерта, че румънската държавна компания Romgaz има потенциал да се превърне в най-големия производител на природен газ в Европа.

Той коментира и атомната електроцентрала в Черна вода.

“Третият и четвъртият реактор се очаква да бъдат въведени в експлоатация през 2030-2031 г. Цели седем години Румъния беше блокирана в преговорите за трети и четвърти реактор с компании от Китай. Седем години бяха загубени, ако бяхме започнали преди седем години, днес вече щяхме да имаме трети и четвърти реактор в действие", посочи той.

По думите му през тази година, вероятно през септември, ще бъдат подписани договорите за изпълнението на двата нови реактора на АЕЦ "Черна вода". Същевременно до края на тази година се очаква и подписването на договор за втората фаза от договореното със САЩ инсталиране на малки модулни реактори.