Първият сондажен кораб, който ще търси нефт и газ в българския участък на Черно море, беше представен днес в Бургас. До няколко седмици консорциумът "Тотал", "ОМВ" и "Репсол" започва дълбоководните сондажи за газ и нефт в Черно море.

Корабът "Нобъл Глоубтротър II" е един от двата сондажни кораба, които ще извършват проучване на нефт и газ в Черно море. За това правителството отпусна сумата от 100 млн. евро.

До няколко дни той ще тръгне за Северното Черноморие, за блок Хан Аспарух, срещу нос Галата във Варна.

Корабът е толкова голям, че се е затруднил при преминаването си през Босфора и се е наложило да премине на няколко части, а на бургаското пристанище е бил досглобяван.

Наемът за него на ден е 220 000 евро, има 180 души екипаж, дълъг е 190 метра и има хеликоптерна площадка. Може да сондира през 3 км морска дълбочина, а у нас ще сондира през 2 км морска дълбочина и на 4 км в скала на дъното.

Премиерът Бойко Борисов пожела днес попътен вятър на кораба и каза, че се надяват с евентуалните открития на природен газ да се реши проблемът с диверсификацията на газ и горива в България.

При представянето на сондажния кораб в Бургас премиерът Бойко Борисов прогнозира, че ако сондажът е успешен страната ни ще започне собствен добив на енергийни ресурси. Така много пари от сметката за газ щели бъдат спестени и да отидат за социални дейности, поясни Борисов и допълни:

„Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други. Представете си по 5 милиарда долара на година да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности? И отделно да продаваме газ, да продаваме петрол".

На пристанището в Бургас още стоят тръбите от проекта „Южен поток".

„Руските тръби не само, че не си ги взимат, а продължават да докарват тръби, защото вече знаят, че може да бъдат използвани и ще бъдат използвани, но нека да не говорим предварително", каза още премиерът.

Въпреки специалните мерки за аварийни ситуации, рискът от разливи съществува, но не е голям, увериха от международният консорциум.

„Ако беше 50 на 50, честно ви казвам, нямаше да сондираме. По света има хиляди дълбоководни сондажи, знам, че са се случвали разливи, но ние ще положим всички усилия да не се случва при нас", категоричен беше Ксавие Фожрас, управител на Тотал за България.

Сондажите ще продължат до края на август. Но дори и да се открие газ и нефт в големи количества, търговски добив от блок „Хан Аспарух” ще започне най-рано след пет години.