Управлението за финансова информация на администрацията на Светия престол е подписала протокол за сътрудничество с аналогичното ведомство в Централната банка на Италия, с цел обмен на данни, който да спомогне за затягане на контрола над паричните потоци, съобщава „Евронюз”.

Протоколът задължава двете администрации да си разменят информация за подозрителни финансови операции и движение на средства, които могат да са свързани с пране на пари и финансиране на терористични дейности. Договорът също така дава възможност за директно сезиране на следствените органи по повод подозрителните операции.

Според „Евронюз” подобни споразумения са подписани и с с Белгия, Испания, Словения и САЩ.

Международните наблюдатели припомнят, че неотдавна папа Франциск коментира, че Банката на Ватикана трябва да предприеме мерки, за да стане по-прозрачна институция в най-кратки срокове.

Управлението за финансова информация към Ватикана е създадено в края на 2010 г. по инициатива на папа Бенедикт ХVІ, с основна задача контрол и надзор над финансово-кредитните и търговските дейности на администрацията на Светия престол.