Решаващата лидерска среща в Брюксел за бъдещия бюджет на Евросъюза, започна този следобед. Координацията на мерките срещу COVID-19 и Зелената сделка са също сред акцентите на Европейския съвет.

Германия е на път да постигне забележителен пробив дни преди края на европейското й председателство. Днес е възможен компромис за бюджета на ЕС за следващите 7 години и за Фонда за възстановяване от коронавируса - общо 1,8 трилиона евро.

Снимка: EPA

До момента Полша и Унгария заплашваха с вето заради клаузата за спазване на принципите на правовата държава. Сега са склонни да приемат бюджета с условието, че санкции не могат да се предприемат срещу страна, ако и докато тя оспорва легитимността им пред съда на ЕС, а това може да отнеме месеци, дори години.

Снимка: EPA

Амбициите на Европа за драстично намаляване на вредните емисии е темата на Съвета този следобед. Тя е особено важна за страните, които разчитат на въглища, сред които и България.

На влизане в Съвета българският премиер Бойко Борисов каза:

„ЕП предложи 60 процента. Сега ние казваме 55 процента. Макар че и нашите амбиции, на Съвета, на всяко едно правителство, е много повече от 55. Защото ние сме поели ангажимент да имаме през 2050 година нулева неутралност, сиреч да нямаме вредни емисии. Така че, амбицирани сме по това да се върви. Да, може да бъде и малко по-скъпо за някои, но когато сме целият ЕС заедно, мисля, че ще се намерят варианти за тези държави с въглищни централи, които ползват въглища още, и така са били конструирани през годините, да им бъде помогнато“, заяви премиерът Борисов.

Снимка: EPA

Брезкит официално не е в дневния ред на срещата, но след като снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън дадоха последен шанс до тази неделя за постигане на сделка, днес ЕК представи своя спешен план за действие, ако и тогава няма резултат и се наложи раздяла без правила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!