В рекордно спускане под вода бяха окрити пластмасови отпадъци на дъното на Тихия океан.

Американският изследовател Виктор Весково се спусна със специално конструиран батискаф на 10 927 метра под морското равнище в Марианската падина в Тихия океан, съобщи Би Би Си.

Весково открил нови морски организми, но също така и пластмасова торбичка и опаковки от десертчета.

Спускането на американеца е третият път, в който човек достига най-дълбокото място в океана.

Първото е през 1960 г., осъществено от американския флотски офицер Дон Уолш и швейцарския инженер Жак Пикар в батискафа „Триест”.

През 2012 г. филмовият режисьор Джеймс Камерън осъществи второто спускане на такава голяма дълбочина.

Сегашното потапяне беше с 11 метра по-дълбоко от предишния рекорд.

Екипът на Весково осъществи общо 5 спускания, като освен подводния апарат с човек в него, до дъното на Марианската падина се спускаха и роботи.

Изследователите смятат, че са открили 4 вида непознати досега ракообразни, подобни на скариди. Те взели и камъни от дъното на океана, за да ги изследват.

След като видели пластмасовата торбичка и другите отпадъци, учените смятат да изследват местните морски обитатели за наличието на микроскопични частици пластмаса в организмите им.

Потапянето на Виктор Весково е част от експедицията „Петте дълбини”. Тя има за цел достигането до най-дълбоките точки на петте океана на Земята.

Експедицията се финансира от самия Весково, който преди това начинание е изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата.