100 хиляди морски създания и около милион птици умират годишно от пластмасата, която попада в Световния океан. Как да променим тревожната статистика – тази тема събра водещи световни учени на конференция у нас. 

През 1907 г. американският химик Лео Бакеланд открива пластмасата случайно. Век по-късно пластмасовите бутилки, чаши, прибори и пликчета са навсякъде около нас.  

Повече от 8 милиона тона попадат в океаните под формата на боклук. „За да си го представите, това означава, че на всяка една минута се излива поне по един камион пълен с пластмаса във водата. Тя се разпада на по-малки частици, но никога не се  разгражда напълно”, обясни американският учен Джена Джамбек.

Последните 20  години от живота си изследва проблема с пластмасата, посещавайки най-замърсените кътчета по света.

Снимка: btvnovinite.bg

„Птиците например поемат тези изхвърлени пластмасови частици. Една от стъпките е да се опитваме да произвеждаме продукти, които могат да се рециклират. Може би от някои трябва да се откажем, но най-важното е да не допускаме да попаднат в океана”, каза Джамбек. 

А дали пластмасата попада и в човешкия организъм, учените все още се опитват да разберат.

„Аз започнах  да използвам бутилка за многократна употреба и я нося навсякъде със себе си. Тези стъпки звучат малки, но всъщност могат да доведат до значителен резултат”, допълни Джамбек. Според нея промяната може да дойде от всеки един от нас.