Европа остро осъжда нападението на Иран срещу Израел. Но единни ли са 27-те държави членки в позицията си за Близкия изток?

След атаката от Иран реакциите са от името на ЕС, т.е. обща позиция на 27-те.

“Подобни действия засилват напрежението в изключително нестабилната ситуация. Призовавам всички страни за защитят живота на невинните цивилни граждани”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Нападението на Иран срещу Израел е сериозна заплаха за регионалната сигурност. ЕС отново потвърждава ангажимента си за сигурността на Израел“, заяви снощи върховният представител на ЕС Жозеп Борел.

 

Но непосредствено преди атаката от Иран, Борел беше принуден да призове от свое собствено име за незабавно спиране на огъня между Израел и Хизбула. Причината: Чехия отказа обща декларация на 27-те, защото, според нея, текстът едностранно ограничава правото на Израел да се защитава.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK