Разтърсващи кадри на деца, които се изваждат изпод руините на разрушените сгради в Турция и Сирия след мощния трус бяха публикувани в световните агенции и социалните мрежи.

Във видео, разпространено в Ройтерс, се вижда как спасители вадят малко дете от развалините в сирийския град Азаз. 

Снимка: Ройтерс

На други кадри в Туитър група мъже вадят малко момиченце от дупка в Турция. За щастие то е невредимо. Уплахът му обаче е голям.

На снимки, разпространени от Ройтерс, също се виждат спасени деца в ръцете на спасителите си.

По последни данни - стотици загинали, хиляди ранени, хора, затрупани под останките на сгради след трусове от 7,8 и 7,5 в Югоизточна Турция. Загинали и щети и в съседната Сирия.

10 града в Югоизточна Турция вече са в развалини, когато по обяд второто силно земетресение от над 7 по Рихтер разтърси същия регион. Драматични кадри на анадолската агенция показват хаос и бягащи в паника хора, докато около тях рухват блокове. 

5-годишно момиченце прекара седем часа под руините. Малката Айше е изпратило съобщение на баща си, докато било изпод развалините - “Добре съм”. Семейството на Айше е извадено по-рано от шестетажната сграда, в която е живеело.

Детето е спасено с усилията на местни учители, медици и жандармеристи.

Въпреки студа и вторичните трусове доброволци и спасителни екипи не спират да издирват оцелели под руините. 

Апокалиптична е гледката и в Сирия. Унищожени са сгради в три северни провинции – Алепо, Лакатия и Хама. Много от засегнатите райони там са под контрола на бунтовниците и са трудно достъпни.