България изпраща помощ на на пострадалите от земетресението в Турция. „Основната част на нашата мисия е незабавно да се предприемат действия по издирване на хора под сградите. Създадохме достатъчно организация, за да изпратим най-подготвените спасители, с които разполагаме към момента“.

Това коментира пред bTV ръководителят на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

Снимка: БГНЕС

„Изразявам нашата съпричастност към турския народ. Уверявам, че той може да разчита на нашата помощ. Помощта, която предоставяме, може да се раздели на три етапа, на три екипа. Първият екип вече пристигна в Адана и ще започне да работи на място. Към момента вторият екип от 58 служители на главната дирекция пътува със 17 единици техника. Към него има и линейка от Столична община. Към 21 часа ще бъде изпратен и екип от Планинската спасителна служба, БЧК. Два автомобила ще тръгнат с пет кучета и 12 спасители“, коментира още той.

„Всеки час под отломките е критичен, поради тази причина бяха мобилизирани нашите „Спартани“, за да не се губи ценно време. Първите 24 часа са критични“, посочи Джартов.

„В такива ситуации е изключително важно е да не се поддаваме на паниката. Не е необходимо веднага да започнем да се евакуираме. Трябва да се изчака да спре трусът. Следва да застанем до носещи конструкции на сградите, за да се предпазим от падащи отломки.

След като първият трус премине, е  необходимо да изключим електрозахранването, водоснабдяването, газоснябдяването. Да вземем нещата от първа необходимост и да се евакуираме по стълбището, а не по асансьорите“, коментира още експертът.

Той посочи, че спасителите, които изпращаме, са участвали в множество тренировки.