Специализираната прокуратура в Южна Корея разследва изпълнителния директор на технологичния гигант „Самсунг“ Лий Дзие-юн. Той е заподозрян, че е замесен в разрастващия се корупционен скандал в страната, който доведе до импийчмънта на президентката Пак Гън-хе.

Лий е обвинен, че компанията му е давала дарения на стойност 30 млрд. южнокорейски вона (25 млрд. долара) на неправителствени организации, ръководени от Чхуе Сун-сил – приятелката на южнокорейската президентка, за която се смята, че е използвала близките отношения между двете, за да се намесва в различни държавни дела.

Прокуратурата проверява дали тези дарения са свързани с решение от на националната пенсионна служба от 2015 г. да подкрепи спорно сливане на два филиала на „Самсунг“.

През декември от компанията признаха, че са дали над 17 млн. долара на две фондации и на консултантска фирма, но отрекоха да са търсили услуги в замяна.

В момента Лий е вицепрезидент на „Самсунг”. Реално обаче целият контрол на компанията е в негови ръце, след като през 2014 г. баща му получи инфаркт.

Лий вече е давал показания пред прокуратурата по повод скандала, но за първи път самият той е заподозрян, че е замесен в него.

На 9 декември парламентът в Южна Корея гласува временното отстраняване на Пак Гън-хе от поста ѝ. Конституционният съд в страната има шест месеца да потвърди или опровергае. До тогава тя остава президент, но правомощията ѝ получава министър-председателят на страната.