През 2019 г. човечеството е произвело рекордно количество въглероден двуокис на планетата, сочи последният доклад на ООН за климата.

Грета Тунберг стана човек на годината на списание „Тайм” и с това 16-годишната екоактивистка стана най-младата личност, избирана някога от авторитетното списание.

Словосъчетанието „извънредна климатична ситуация” беше избрано вместо дума на 2019 г. от Оксфордския речник.

Изпращаме 2019 г. с рекордни жеги в Европа, рекордни студове в Съединените щати, рекордни наводнения и горски пожари.

Дебатът за климата през 2019 г.

Тунберг отложи часовете си в училище, за да се бори с климатичните промени. Тя обедини ученици и екоактивисти по цял свят около призива да се действа сега, за да не обричат идните поколения на страдание.

„Хора страдат, хора умират, цели екосистеми се сриват. В началото сме на масово измиране и всичко, за което говорите, е пари и приказки за вечен икономически растеж. Как смеете!”, каза младата активистка по време на срещата на ООН за климата в Ню Йорк.

Изказването ѝ обаче предизвика и много противоречиви реакции по света.

„Никой не е обяснил на Грета, че съвременният свят е сложно устроен и се променя бързо. Хората в Африка и много в Азия искат да живеят богато като в Швеция. Но как да стане това?”, коментира руският президент Владимир Путин.

А през ноември Съединените щати обявиха, че Парижкото споразумение за климата е „несправедливо икономическо бреме” и официално задействаха процедурата за излизане от глобалния пакт за борба с климатичните промени.