„Тайм“ провъзгласи активистката Грета Тунберг за „Личност на годината 2019“. Така 16-годишната екоактивистка се превърна в най-младата личност, избирана някога от авторитетното списание. 

16-годишната шведска тийнейджърка е „успяла да създаде глобална поведенческа промяна и да трансформира мъгляви притеснения в ясен призив за спешни мерки за борба с климатичните промени”, мотивират своето решение от изданието. 

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава със смелото си обръщение „Как смеете?“ към световните лидери по въпроса за изменението на климата. 

Тя е успяла да убеди лидери – от кметове на мегаполиси до президенти- за нуждата от действия във връзка с климатичните промени  и се превърна в морален стожер и „бойна тръба” на тези, които искат да действат, и засрами тези, които не искат, отбелязва „Тайм”.

Активистката придоби популярност, след като започна самостоятелни протести срещу глобалните климатични промени, прераснали в световен феномен. Тунберг събра милиони последователи по света, като взе участие в няколко мащабни демонстрации. 

Престижната класация за „Личност на годината” на списание „Тайм” съществува от 1927 г. В нея се определя личността, която е оказала най-голямо влияние върху света през изминалите 12 месеца. Сред отличените са Махатма Ганди, Франклин Делано Рузвелт, Уинстън Чърчил, Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела. Освен индивидуални има и групови номинации като случая през 1956 г., когато за „Личност на годината” е обявен „Унгарският борец за свобода” като събирателен образ на всички участници в антикомунистическото въстание в Будапеща.

Някои от изборите на на списанието в класацията са предизивквали много полемики. Такъв е случаят с Адолф Хитлер, който е обявен за „Личност на годината за 1938”.

Изборът на Грета Тунберг вероятно също ще предизвика полемика, защото въпреки че стана икона за природозащитниците от цял свят, някои хора я определят за пешка в по-голяма игра. 

Днес Грета говори и пред участниците в продължаващата в Мадрид конференция на ООН за климата.

„Най-голямата опасност не е бездействието. Най-голямата опасност е, когато политици и корпоративни шефове се преструват, че предприемат мерки, без да правят нищо освен хитри сметки и креативен пиар”, заяви екоактивистката.