До средата на века, европейските страни да сведат до нула парниковите си емисии - за това ще настояват евролидерите на срещата на върха в Брюксел,  следващата седмица.

Целите са заложени в проекта за финално комюнике на срещата, което обаче вероятно ще търпи промени.

Предишни опити за съкращаване на вредните емисии бяха блокирани от страни, силно зависими от изкопаемите горива, като Полша, Унгария и Чехия.

В същото време световноизвестната еко-активистка Грета Тунберг пристигна в Лисабон, след като за втори път прекоси Атлантика на борда на катамаран. 

Снимка: Reuters

От португалската столица Тунберг ще продължи към съседна Испания, за да участва в климатичната конференция на ООН в Мадрид.

Пристигането й съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд.

Снимка: Reuters

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е "лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят", заяви Шмит на конференцията в Мадрид.

Снимка: Reuters

Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.