Концентрацията на радиоактивни вещества в подпочвените води под японската АЕЦ "Фукушима-1" днес е нараснала до най-високо си равнище от момента на аварията през март 2011 г. Това съобщи компанията оператор на централата ТЕПКО, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на компанията равнището на радиация в пробите вода, взети от техническия кладенец, намиращ се източно от втори енергоблок, е било 1,3 милиона бекерела на литър. Пределната норма за изливани в океана течности е 60 хиляди бекерела.

От водата се излъчва силно бета-лъчение, което показва, че тя съдържа стронций-90 и тритий, казаха от ТЕПКО. Компанията изяснява причините за повишаването на концентрацията на радиоактивни вещества в подпочвените води. По предварителни данни това може да се дължи на повреди в помпите.

Изтичането на заразена вода е един от главните проблеми, с които се занимават ликвидаторите на последиците от аварията във "Фукушима-1". В подземните помещения на енергоблоковете, в дренажната система и в специалните резервоари на територията на централата са се събрали повече от 360 000 тона вода с различна степен на съдържание на радиоактивни вещества.