Радиация от бедствието във Фукушима през 2011 г. се разпространи на повече от 100 километра от северноамериканските брегове.

Нивата са все още твърде ниски, за да са опасни за хората или животните в региона. Въпреки това замърсяването се увеличава, предаде Ройтерс.

Според резултатите от стотици проби вода от Тихия океан, ядрената централа във Фукушима продължава още изпуска радиоактивни изотопи повече от четири години след бедствието.

Следи от цезий-134 са открити на няколко стотни мили от Орегон, Вашингтон и Калифорния, както и от о-в Ванкувър.

Друг изотоп - цезий-137, е открит в ниски нива в почти всички проби с морска вода, изследвани от океанографския институт в Удс хоул. Смята се, че той е "наследство" от изпитания на ядрени оръжия, правени от 50-те до 70-те години на миналия век.

Данните показват също, че разпространението на радиацията в северноамерикански води не е изолирана само на определени места, а може да бъде засечена в продължение на 1600 км.

Миналата година същият институт установи радиоактивни изотопи в океана на около 160 км от брега на Северна Калифорния. През април радиация беше открита и край канадски брегове.