Президентът Румен Радев се срещна с австрийския си колега Александър Ван дер Белен. Във фокуса беше темата Шенген. Австрия не е променила позицията си за членството ни в пространството.

Радев коментира, че страната ни трябва да работи активно, за да убеди Австрия и Нидерландия за премахване на ветото върху членството ни в шенгенското пространство. Държавният глава отправи остри критики към правителството.

„В момента няма политика или аз досега не съм я видял. Въпросът не е само в контактите на високо политическо ниво. Трябва да се работи с икономическите среди, както аз отидох в Австрия с бизнес форум. Всички виждаме, че не е справедливо, България отдавна трябваше да е член на шенгенското пространство. Затова окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно най-скоро. Има начини, да покани премиера Нехамер, така както аз. Имаме редовен диалог и с президента. Да бъде чут нашият глас – много повече и по-силен. Това изисква системни усилия“, каза Румен Радев. 

Държавният глава коментира протестите на зърнопроизводителите в България.

„Държавата трябва да се отнася с много по-голямо внимание към този сектор, защото той е ощетен. Ощетен е, че няма равенство на субсидиите, не е регулиран вътре в страната. Това го виждат всички. Затова трябва да има много ясна политика на България, а и в самия Европейски съюз. Хората искат да видят устойчива политика и решения. За да ги видят, трябва да има ясна визия, устойчивост, диалог и усещане в хората, че на първо място се поставя техният интерес, не на друга държава и организации“, посочи Радев.

Президентът отговори на въпроси и за намерения боен дрон край Тюленово, като подчерта, че армията ни се нуждае от модернизация и по-добро финансиране.

„Въпросът е какво може да причини този дрон. Такива случаи имахме в Полша, имаше зенитна ракета, която уби двама души, тя се оказа украинска. Ако е руска, знаете какво следва. Нека в случая сме доволни, че това е малък дрон с импровизирани взривни устройства. Но въпросът е принципен, че войната по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя обхват. Черно море вече е военна зона, там се спират мини и търговски кораби от военни, потапят се военни кораби. Ако ние не вземем мерки, не разберем, че час по-скоро трябва да сложим край на тази война, това ще пълзи към нас“, каза Румен Радев.

По думите му е нужна реформа в Съвета за сигурност на ООН и засилване на ролята на организацията за предотвратяване на възникнали конфликти.

Очаква се президентът да направи обръщение в рамките на Общополитическия дебат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Междувременно декларация в подкрепа на членството ни в Шенген приеха в Ню Йорк външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия. Това стана след срещата на ниво министри на външните работи в рамките на 78-та сесия на Общото събрание на ООН.