Тревожна ситуация с боен дрон с боеприпас на българския бряг. Половин денонощие продължи операцията по обезвреждане на мината на скалите в Тюленово, за която първо bTV съобщи.

Темата предизвика и остри политически реакции и извънредно изслушване на военния министър.

Близо 12 часа районът остана отцепен след като снощи мъж откри на скалите боен дрон с прикачен боеприпас на него. Сутринта пристигнаха специалисти от Военноморска база – Варна. Те извършиха оглед и прецениха, че е най-добре боеприпасът да бъде взривен на място. След известна подготовка операцията мина гладко и без проблеми.

Операцията по обезвреждането на боеприпаса започна 11 часа след подаването на сигнала от гражданин. До появата на военните местните бяха притеснени. Най-вече от неизвестността.

„За да е полицията тука и за да е охранено всичко, значи има нещо, което се крие и то трябва да бъде известено“, каза рибарят Георги Тодоров.

„Няма нужда да се действа през нощта – това ще доведе до риск за екипа. Действаме през светлата част на деня“, каза военният министър Тодор тагарев.

Оказа се, че върху бойния дрон е поставена мина за минохвъргачка.

5-членният специализиран екип от Военноморските сили се справи със задачата за два часа.

Най-вероятно дронът е свързан с войната между Русия и Украйна, посочи министърът на отбраната, но допълни, че не се знае кога и как се е появил.

„Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност, видяхме и случай с дрон. Знаем, че Русия бомбардира украински пристанища, и има случаи с паднали дронове и други боеприпаси на румънска територия. Ние няма защо да мислим, че тази война ще ни подмине“, каза Тагарев.

На този фон местната власт поиска повече бдителност от военните и гранична полиция.

„Периодично да се правят обходи на море, които евентуално да установяват такива боеприпаси“, каза кметът на Шабла Мариян Жечев.

Случаят предизвика напрежение и в парламента. Опозицията поиска оставката на военния министър, а управляващите го поканиха в ресорната комисия за изслушване.

За оставката на военния министър се обявиха трите опозиционни партии - Възраждане, БСП и ИТН.

„Този министър е министър на Украйна, а не на България. Не случайно е бил украински държавен служител. Некомпетентно е да се остави мината през нощта, мястото е все още с хора, посещаемо е, абсолютно непрофесионално“, каза председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Всички видяхте как се обезврежда с пушещ полицай, с друг във водата, който го пипа с пръст. Тагарев трябва да си ходи просто незабавно“, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова.

„Иначе дронът е най-вероятно украински, защото ако беше руски Тагарев щеше да се е снимал с дрона, под дрона, така че дронът е украински и затова го взривиха“, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Бойко Борисов посъветва военния министър да се явява подготвен пред медиите, а  Делян Пеевски поиска незабавно да бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия.

„Министър Тагарев се ползва с моите уважения, но по такава чувствителна тема трябва да се явява подготвен. Претенцията ми е като излизат да говорят да се подготвят“, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му Тагарев не трябва да си подава оставката.

„Да дойде в комисията, за да бъде изслушан“, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски.

От ПП-ДБ призоваха към спокойствие. „В момента трябва да успокоим хората и да си свършим работата, а не да се занимаваме със смяна на министри“, каза Ивайло Мирчев.

Така в рамките на по-малко от час се стигна до решението за свикване на парламентарната комисия по отбрана, която да изслуша военният министър.

Преди да влезе в ресорната комисия военният министър заяви, че всички процедури по обезвреждането на дрона са спазени. На място е взето решение да се унищожи дрона и мината.

Тепърва ще се прави анализ какво е станало.

По темата работиха Йордан Фотев и Теодора Енчева