Военните взривиха мината върху дрон, открит край с. Тюленово, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Летателният апарат е забелязан в неделя вечерта. Полицията отцепи района, а военните дойдоха за оглед тази сутрин около 9 ч.

По първоначална информация става въпрос за военен дрон, върху който е поставена мина 82 мм.

Бившият военен министър Валентин Радев обясни пред bTV, че при взривяване тази мина е опасна на 100 метра, а с осколките – на около 300 метра.

Според експерти дронът е или руски, или украински. Апаратът най-вероятно е паднал в морето и е доплувал до брега на с. Тюленово.

„Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата. Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект”, коментира военният министър Тодор Тагарев. 

„Сред получения сигнал военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 метра“, уточниха от Министерството на отбраната.