Британският финансов министър Руши Сунак обяви план за възстановяване на икономиката след коронавируса. По време на лятното си изявление пред Камарата на общините той посочи основните аспекти в него – заетост, но и устойчиво развитие, пише „Гардиън“.

Планът на министъра на финансите е да защити съществуващи и да подкрепи и създаде нови работни места. Основните направления, по които този план ще бъде осъществен, включват туризма, борбата с младежката безработица и „зелените“ инвестиции.

Сунак предвижда намаляване на ДДС в туристическия и развлекателния сектор от 20%  на 5% в следващите 6 месеца. Това ще даде шанс на най-сериозно удареният сектор от коронавируса да се възстанови. Също така клиентите на заведения ще получават отстъпки за това, че подпомагат бизнеса като се хранят навън.

Младежите във Великобритания ще могат да се възползват и от плана за създаване на нови работни места. Според него правителството ще инвестира 2 милиарда паунда, за да осигури заплатите на новоназначените в първите им 6 месеца на работното място. 

За тези, които вече имат работа – ще започне ограничаване на схемата с гарантираните отпуски с цел да бъде намалена до минимум към месец октомври. Дотогава бизнесите ще получават бонуси, за да бъдат защитени местата на работниците в отпуск.

Министърът на финансите обърна внимание и на „зеленото“ възстановяване на икономиката. Така 3 милиарда паунда ще бъдат осигурени за декарбонизирането на жилищни и обществени сгради – мерки за енергийна ефективност и т.н.

В началото на пандемията правителството отпусна 160 милиарда паунда, за да смекчи негативните ефектите от паузирането на икономиката. Сега Великобритания навлиза във втория етап на борбата с икономическата криза, посочва британската медия.