Нов икономически план за справяне с кризата обяви британският премиер Борис Джонсън. Новината идва на фона на намаляване на ограничителните мерки заради коронавируса на Острова.

Изключение е само град Лестър, където беше обявена карантина.

От днес с лозунга "Изграждайте, изграждайте, изграждайте“ и с инвестиция от 5 милиарда паунда, правителството на Джонсън ще се опита да възстанови сринатата икономика на Великобритания. Това ще е опит да се оправи и иначе сринатия рейтинг към кабинета си заради очевидното, според редица анализи, несправяне с епидемията.

Сред подходящ за случая декор, Джонсън каза, че страната не може да е повече пленник на кризата и обяви планове за ускорен строеж на болници, училища, пътища и улесняване на процедурите за големи инфраструктурни проекти.

„Трябва да работим бързо, защото вече е видим непрекъснатият спад на БВП и знаем, че сега хората се притесняват за работата си и бизнеса си“, коментира британският премиер.

Снимка: Reuters

С директна препратка към плана на Рузвелт от 1930 г. за справяне с Голямата депресия в Съединените щати и британска версия на ,,Нова сделка", Джонсън се опива да отклони вниманието от ситуацията с коронавируса.

Лестър стана първият  град на Острова, поставен под карантина. Заболелите там за последните две седмици са близо 1000. Придвижването от и до града е ограничено, а мерките ще бъдат в сила следващите две седмици.

Снимка: Reuters

А според социологическо проучване - лидерът на опозицията Киър Стармър е по-предпочитан за премиер, а разликата между управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка се е свила от 20 на сто в началото на април до 4% през юни.