Вдигането на таксите и премахването на възможността да се получат студентски кредити предизвика негативни реакции сред много от гимназистите у нас. 

Великобритания е най-желаната дестинация за българските кандидат-студенти, решили да учат в чужбина през последните години. 

Николай е бъдещ кандидат – студент. Иска да учи графичен дизайн във Великобритания, но увеличението в цените и спирането на студентските кредити сериозно го разколебават. 

"Аз мислех да кандидатствам в Лондон с рисуване, обаче цените скачат прекалено много и няма да мога да си го позволя. Ще се наложи да остана в България, но много исках да отида там", споделя Иван. 

Кандидат - студентите ще се налага сами да намират средства за таксите за образование и издръжка. В допълнение, ще трябва да подават декларация за новата Схема за уседналост, за да могат да пребивават в страната. 

"Сега нещата съвсем се променят очаква се около 60% от тези бъдещи студенти да намерят друга дестинация за своето обучение", обяснява Благовеста Адамова, консултант в агенция за кандидатстване в чужбина. 

Снимка: btvnovinite.bg

Алтернативите в Европа нямат толкова голямо разнообразие от специалности, изучавани на английски език. 

Според консултанта в рамките на Европа има различни варианти. "Останалите европейски държави предлагат различни възможности като големите печеливши в случая са република Ирландия и Холандия тъй като там има най-голям брой програми на английски език", посочва Благовеста Адамова.

Експертите обаче не се наемат да прогнозират дали интересът към тези държави няма да доведе до завишени критерии за прием.