Лестър стана първият изолиран британски град на фона на рязък скок в заразените с новия коронавирус. Британското правителство наложи карантина в града, където броят на инфектираните стана най-големият в страната.

Обединеното кралство постепенно разхлабва мерките, наложени заради пандемията от COVID-19. В Лестър обаче се наблюдава обратният процес. Според здравния министър Мат Ханкок ръстът на заразените там за последната седмица е 135 на 10 000 души, което е три пъти повече, отколкото във втория най-засегнат град.

Ханкок призова хората да отменят несъществените пътувания до и от Лестър, както и в рамките на самия град, който се намира в Централна Англия. Съседните райони в графство Лестършир също са включени в карантинните мерки.

Оптимизъм от „Даунинг стрийт“

Британският премиер Борис Джонсън ще представи днес мащабен възстановителен план в подкрепа на британската икономика, която пострада тежко от пандемията от коронавирус. Очаква се премиерът да обяви планове за ускорено строителство на болници, училища, жилища, пътна и железопътна инфраструктура.

В същото време той обещава, че страната няма да се върне към драстичните икономии като преди десет години, по време на управлението на Дейвид Камерън. Строгата карантина, наложена през април заради пандемията от новия коронавирус, доведе до над 20% спад в британската икономика.

Без допълнителна помощ от държавата безработицата може да достигне нива от 80-те години на миналия век и да надхвърли пика от 3 300 000, регистриран през 1984 г., пише вестник "Обзървър", цитирайки анализ на Камарата на общините.