Президентът на Русия Владимир Путин е възложил на военните сили на страната да вземат мерки за подготовката на „симетричен отговор" на тестовете на нова модификация на крилата ракета в САЩ.

Това трябва да стане, след като бъде направен анализ на степента на заплаха от изпитанията на новото американско оръжие, предаде ТАСС.

„Предвид създалите се обстоятелства възлагам на министерството на отбраната, министерството на външните работи и други ресорни ведомства да анализират нивото на заплаха, създавана за нашата страна от споменатите действия на Съединените щати, и да предприемат изчерпателни мерки за подготовката на симетричен отговор", е казал Путин според съобщението.

Според пресслужбата на Кремъл, Путин е направил това на съвещание на руския Съвет за сигурност.

На правителствено заседание руският президент е заявил, че изстрелването на способната да носи ядрена бойна глава ракета „Томахоук" от пускова установка МК-41 в неделя е потвърдило предходните подозрения, че САЩ са планирали да поставят забранено оръжие в Европа.

Още веднъж е била заявена позицията на Москва против поставянето на пусковите установки в Полша в Румъния, но САЩ отрекоха те да могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети „Томахоук“.

Според Владимир Путин „фактът на нарушението е ясен и е безполезно да бъде отричан".

Русия „няма да бъде въвлечена в скъпа надпревара във въоръжаването, която е разрушителна за нашата икономика“, но ще трябва да „гарантира безопасността на нашия народ и нашата страна“, подчертава руският президент.

Вашингтон отрече, че с теста се стартира оръжейна надпревара, тъй като отрече да има планове за разработване на оръжия, способни да носят ядрени заряди.

В началото на месеца САЩ се оттегли от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. Преди 32 години споразумението беше подписано от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и беше един от ключовите документи, довели до намаляване на напрежението между двете суперсили.

Тогава Вашингтон заяви, че Русия е нарушила споразумението с разработването на нова крилата ракета.