Световната сигурност отново е изправена пред предизвикателство след като САЩ официално се оттегли от ядрения договор с Русия. Решението поражда опасения за нова надпревара с оръжия.

Разривът дойде в началото на февруари, когато САЩ обвиниха Русия, че разработва нова крилата ракета в нарушение на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. Преди 32 години споразумението беше подписано от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обясни, че нарушенията от страна на Русия поставят в риск милиони европейци и американци. „Целта е САЩ да бъдат поставени по-неблагоприятно във военната сфера, а това подкопава шансовете за по-добро развитие на двустранните ни отношения”, допълни той.

Реакцията на Москва не закъсня. Президентът Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще бъде огледален.

През 1987 г., малко преди края на Студената война, двете страни се ангажират не само да ликвидират, но и да не произвеждат ракети с обсег между 500 и 5500 км. Договорът беше един от гарантите за сигурността в Европа.

На 2 август приключи процедурата за изтегляне на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, в резултат на което това споразумение беше прекратено. От НАТО обявиха, че са готови да противодействат на новите руски ракети.