Русия има пълна готовност да напусне Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (известен като СТАРТ) с мотива, че САЩ не показват интерес от продължаване на действието на споразумението. Това обяви президентът на РФ Владимир Путин по време на среща с медиите на инвестиционен форум в Санкт Петербург, съобщават световните агенции.

Последната ревизия на СТАРТ датира от 2010 г. и е в сила до 2021 г., като под нея са подписите на тогавашните държавни глави на двете страни – Барак Обама и Дмитрий Медведев. Документът предвижда всяка от държавите да разполага с не повече от 1550 ядрени бойни глави, разположени на максимум 700 ракети и бомбардировача в готовност.

Днес Путин заяви, че разговорите с Вашингтон за продължаване на договора все още не са започнали. Той предупреди, че това е риск за световната система за контрол на ядреното въоръжение, но добави: „Ако никой не иска споразумението да бъде продължено, то няма да бъде продължено”.

„Новите системи гарантират безопасността на Русия в достатъчно дълга историческа перспектива – направихме значителна стъпка напред и, казано директно, изпреварихме нашите конкуренти при създаването на хиперзвуково оръжие”, закани се руският президент.

Путин разкритикува западните медии заради липсата на достатъчно силна реакция както срещу решението на САЩ да излязат от Договора за ограничаване на противоракетната отбрана, така и срещу оттеглянето на страната от споразумението за ядрените оръжия със среден обсег. Той отхвърли и всички обвинения, че страната му е нарушавала многократно ангажиментите си.

Държавният глава на Русия все пак подчерта, че е готов да седне на масата за преговори и последните му разговори по телефона с американския му колега Доналд Тръмп му дават известни основания за оптимизъм.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!