"Нямаме навици да убиваме когото и да било". Това каза руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос на Ен Би Си нареждал ли е покушение срещу Навални.

Руският президент обясни, че към руския опозиционер се отнасят по същия начин, както към останалите затворници след въпрос дали може да гарантира, че Навални ще излезе жив от затвора.

Американската телевизия показа откъси от интервю с руския президент Владимир Путин преди срещата му с американския лидер Джо Байдън. Наред с други неща, Путин отговори на въпрос дали може да гарантира, че Алексей Навални ще излезе жив от затвора, и отвърна на обвиненията, че Русия води кибервойна срещу САЩ.

Това е първото от три години насам интервю на руския президент за американска медия, дни преди срещата му с президента Джо Байдън в Женева, която ще е на 16 юни.

Журналистът Кир Симънс попита Путин за преследването на опозиционери в Русия, като спомена признаването на екстремистки организации, свързани с Алексей Навални, и му зададе директен въпрос: "Готов ли сте да гарантирате, че Навални ще излезе жив от затвора?"

В отговор Путин заяви, че към Навални се отнасят по същия начин, както към останалите затворници. "Към него се прилагат същите мерки като към другите", пише Ен Би Си - В никакъв случай не е по-лошо, отколкото в сравнение с други хора, които са в затвора."

Симънс също така попита Путин дали е поръчал покушение срещу Навални. "Ние нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било", цитира отговорът му Ен Би Си.

Путин говори близо час и половина, докато Байдън се срещна с лидерите наГ-7, от която Русия беше изключена през 2014 г., след като анексира украинския полуостров Крим.

Путин за кибератаките

Отношенията между САЩ и Русия са в най-лошото си състояние от десетилетия насам, силно влошени от поредица кибератаки, свързани с Москва, както и обвинението за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 и 2020 г. В неделя Байдън заяви, че е съгласен с оценката на Путин, че отношенията между САЩ и Русия са достигнали най-ниската си точка.

Путин заяви, че твърденията на САЩ, че руски хакери или самото правителство стоят зад кибератаките в САЩ, са "фарс", и призова Ен Би Си да представят доказателства, че руснаците са замесени.

"Обвиняват ни в какви ли не неща", каза Путин. "Намеса в изборите, кибератаки и т.н., и т.н. И нито веднъж, нито един път не си направиха труда да представят някакви доказателства или доказателствен материал. Само неоснователни обвинения.", казва руският президент.

През април САЩ обявиха, че гонят 10 руски дипломати и налагат нови санкции във връзка с хакване на американската IT компания "Солар Уиндс".

Путин също така повтори призива към САЩ и Русия да обединят усилията си за борба с киберпрестъпността, като заяви: "Много се надяваме, че ще успеем да установим този процес с нашите американски партньори".

В интервюто Путин допълни, че Русия е готова да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ. "Да, да", каза той в отговор на въпрос по темата. Руският лидер добави, че в САЩ има много повече задържани под стража руснаци, отколкото американци в Русия.

По-рано американската медия публикува друг фрагмент от интервюто, в който Симънс пита Путин дали е "убиец". Президентът избягва да отговори директно на този въпрос, като заявява, че е свикнал с атаките срещу себе си от всички страни.

Байдън заяви, че не очаква големи резултати от авторитарен лидер като Путин.