Срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън ще се проведе в женевската вила „Ла Гранж“, съобщи швейцарската дипломация.

Путин ще пристигне в Женева в деня на срещата си с Байдън. Часове преди форумите на Г-7 и НАТО, той коментира позицията на Москва.

„Разширяването на НАТО на изток и приближаването му към нашите граници има практическо значение за Русия. Защо? Полша и Румъния станаха членове на НАТО. Американците лесно се договориха с тях да разположат противоракетни отбранителни системи. Но тези системи могат да бъдат използвани за удари, които да достигнат центъра на Русия, включително Москва. И то за много кратко време – 15 минути до Москва. Да си представим, че и Украйна става член на НАТО. Времето ще се смали на 7-10 минути. Това не е ли червена линия за нас?“, коментира Владимир Путин.

Лидерите на Русия и САЩ ще обсъдят състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, проблеми, свързани със стратегическата стабилност, и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието в борбата с коронавируса.

Това ще бъде първата лична среща между Путин и Байдън като президент на САЩ.