На 21 Стоян Ненов започва работа в „Ройтерс”. На 35 вече е носител Пулицър. Научава за това в навечерието на рождения си ден.

„Никога моя цел не е била да печеля награди, аз не участвам в конкурси, такова признание... хубаво е! Но аз не търся публичност, аз не съм публично лице на „Ройтерс”. Аз съм един от вас, ваш колега. Нямам огромни мечти, но, отрязвайки ситуацията тук, това е постигната мечта”, споделя той.

Не смята, че отличието променя нещо за него. Днес отново отразява бежанската криза в Идомени.

„Няма да променя начина, по който работя и живея. Единствената промяна е, че награда „Пулицър” дава на фотографа едно признание, което във фотографските среди е много голямо. И където и да влезеш ще кажат: „Ето го носителят на „Пулицър”, обяснява Стоян.

Снимка: Reuters

Отличието донася тази снимка, направена на гарата в Гевгелия пред година - мигрант се опитва са се качи на влак за Сърбия, а полицай се опитва да го спре.

„И всъщност на тази гара живееха няколко хиляди човека, които с дни и седмици... на ден минаваха по 2-3 влака, които побираха 300 човека и, общо взето, за тези хора, всеки един такъв влак беше последна надежда да се качат и да се спасят”, спомня си Стоян.

Вижте някои от най-добрите снимки на Стоян Ненов:

Вече година отразява за „Ройтерс” кризата с бежанците на Балканите. В един момент оставя фотоапарата, за да помогне на давещи се мигранти: „Ти се озоваваш на това място, където снимаш, и има хора, които се протягат да се хванат за теб... В този момент няма как да продължа да снимам и да оставя човекът да се удави, защото е на живот и смърт”.

През годините е отразявал събитията и от други горещи точки - обявяването на независимостта в Косово, протестите на площад „Таксим” в Турция и тези в Украйна. Сега мечтае за работа в Азия.

Цялата история на Стоян Ненов и как се печели „Пулицър” очаквайте тази неделя в bTV Репортерите.