Изключително слаби резултати показва приложението за проследяване на коронавирусната инфекция, създадено от властите в Япония. То беше представено на 19 юни тази година. Оттогава в  126-милионната държава само 27 новозаболели са били регистрирани в приложението дори след скока в броя на заразените в последните дни, достигащи до близо 300.

В първата седмица броят на свалянията на приложението достигна 4,4 милиона, но оттогава се наблюдава намаляващ интерес от страна на потребителите, които към момента са достигнали 7,7 млн. Този спад се разминава с очакванията на правителството да използва технологиите, за да осъществи контрол над евентуална втора вълна на пандемията.

Възможен проблем, водещ до по-малкото използване на приложението е, програмна грешка, която в началото не е позволявала регистрирането на нови заболели. От здравните власти в Япония обаче увериха, че проблемът е била отстранен в обновена версия на приложението от 13 юли.

Приложението е разработено от „Майкрософт“ и може да бъде използвано от потребителите както на устройства на „Епъл“, така и от тези, които използват операционната система „Андроид“. То използва „Блутуут“ сигнал, за да отчете контакт между хората по-дълъг от 15 мин. и да информира контактните лица в случай на регистрирана положителна проба за коронавирус.

Ред други държави въведоха мобилни приложения за проследяване на контактни лица, като сред тях са Австралия, Сингапур, Великобритания, Германия и България.

У нас приложението ViruSafe беше разработено безвъзмездно от частни фирми в началото на април. То има смесени оценки в магазините за приложения, а дебютът му беше посрещнат с недоверие. Въпреки това, инсталациите само са над 30 000.