30 хил. души са изтеглили на своите устройства приложението Virusafe, няколко дни, след като беше пуснато официално в мобилните магазини на „Гугъл“ и „Епъл“.

Това заяви ръководителят на техническия екип, изготвил апликацията – Виктор Билярски.

Приложението беше разработено, за да могат гражданите да подават информация за своето здравно състояние и евентуално наличие на симптоми заради разпространението на COVID-19.

То беше изготвено срещу символична сума и беше предоставено на здравните власти.

За „Лице в лице“ Билярски обясни, че целта на апликацията е гражданите да информират своите лични лекари, а и отделните компетентни институции – Националния оперативен щаб, Министерството на здравеопазването, както и Регионалните здравни инспекции.

Билярски обясни, че информацията се съхранява в централна система, до която достъп имат и личните лекари. Към момента се работи и по това те да получават актуални данни за своите пациенти чрез имейл.

„Достъп до централната система имат единствено оторизираните институции. Ние като разработчик нямаме информация. Това, че дадена компания разработва софтуерно приложение, това не означава, че тя ще има достъп до информацията“, подчерта той.

Според него е добре приложението да бъде ползвано от всички, дори да не проявяваме симптоми на COVID-19.

Веднъж изтеглено на устройствата, гражданите могат да подадат информация за здравното си състояние, както и да отворят карта, на която се вижда по градове какви симптоми имат хората.

Virusafe предлага и достоверна информация за самия вирус.

Има и техническата възможност да има обратна връзка, новини и известия, но към момента не се използва, допълни Билярски.