Млади хора без никакви придружаващи заболявания, които продължават да имат симптоми на COVID-19, получават увреждания на много органи до четири месеца след първоначалната инфекция, сочи проучване.

Откритието е стъпка към разплитането на мистерията защо някои хора страдат от т.нар. „дълъг COVID“ в продължение на месеци, как той влияе на организма им и какво да бъде лечението. Само за Великобритания случаите на „дълъг COVID“ са повече от 60 000. Най-честите симптоми са умора, задух, т.нар. мозъчна мъгла и болки.

Проучването цели да направи оценка на продължителните ефекти на COVID-19 върху здравето и органите на около 500 пациенти, които иначе са смятани за ниско рискови. За целта на пациентите се правят редица изследвания, след които компютърни томографии, кръвни тестове, физически измервания, както и разговори с психолог.

Първоначалните данни от първите 200 пациенти сочат, че почти 70% имат увреждания на един или повече органи, сред които сърцето, белите дробове, черния дроб и панкреаса. Тези изменения се наблюдават четири месеца след първоначалното заразяване с новия коронавирус.

„Добрата новина е, че уврежданията са малки, но дори така – все пак наблюдаваме увреждания. При 25% от тях то засяга два или повече органа“, коментира проф. Амитава Банердже, която ръководи изследването в Университетския колеж на Лондон.

Учените са категорични, че подобно проследяване ще даде информация дали тези увреждания се задълбочават с времето или се подобряват от само себе си.

При някои от пациентите е наблюдавана връзка между продължителните им симптоми и увредените органи. Например, тези с промени в белите дробове и сърцето изпитвали задух, докато тези с увреждания на панкреаса и черния дроб имали гастроинтестинални симптоми.

Въпреки това проучването не може да даде категоричен отговор дали увреждането на органите е причината тези пациенти да продължават да имат симптоми, или процесът е обратен. Банердже коментира също, че нито един от участниците в проучването не е изследван подробно преди заразяването с COVID-19 и е възможно някои от тях да имат увреждания на органите, без да са знаели.

Предварителни данни от друго изследване на 58 пациенти, които са били хоспитализирани заради тежко протичане на COVID-19, също подкрепят откритията на Банердже и екипа й. 60% имали увреждания на белите дробове, 29% на бъбреците, 26% на сърцето и 10% на черния дроб. Уврежданията са наблюдавани до два-три месеца след първоначалната инфекция. Открити са и увреждания на мозъчната тъкан.

Новите открития могат да доведат и до промени в лечението и грижата на хора с „дълъг COVID“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!