Европа се дави във втората вълна на новия коронавирус, като на много места новите случаи на COVID-19 са в пъти повече от началото на пандемията, но въпреки това има лъч надежда – смъртността този път остава ниска.

В началото на глобалната пандемия от новия коронавирус наблюдавахме изключително висок ръст на хоспитализациите и тежките случаи на COVID-19 в голяма част от европейските страни. Сега обаче новите случаи са много повече в сравнение с пролетта, но смъртността почти не се повишава.

Данните идват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. Според числата, макар новите случаи в страни като Великобритания, Франция, Испания, Германия и други да се увеличават по-бързо, смъртните случаи не се увеличават със същия темп.

„Смъртността намалява. Във Великобритания, например, тя започна да пада от юни месец насам, като август беше най-ниска. Сегашните ни изчисления показват, че към момента смъртността е малко по-висока, но няма нищо общо с това, което беше преди“, коментира Джейсън Оук, старши статистик към Центъра за доказателствено базирана медицина във Великобритания.

Проучването му, конкретно за Великобритания, показва, че в края на юни смъртността е била малко под 3%. През август е паднала до около 0,5%, а в момента е грубо 0,75%. Според Оук това се дължи на няколко фактора – възрастта на болните и лечението, например.

Разболяват се все по-млади хора

Една от очевидните причини за по-ниската смъртност в сравнение с първата вълна на COVID-19 е, че все по-млади хора се разболяват от новия коронавирус.

Първата вълна удари възрастните хора в Европа, като на много места се разпространи първо в болници и домове за стари хора. През лятото обаче както и в момента се разболяват все по-млади хора, които се заразяват предимно при социални събирания – в барове, ресторанти и други публични места.

Средната възраст на заболелите на територията на Европа е спаднала от 54 години за периода януари-май до 39 години за периода юни-юли.

Данни от Лондонското училище по икономика сочат, че средно 46% от смъртните случаи в 21 държави са на хора в старчески домове. Учените пресмятат, че в няколко държави, сред които Белгия, Ирландия, Испания, Великобритания и Съединените щати делът на възрастни хора от домове, които са починали от COVID-19 е повече от 4%. Това означава, че повече от един на 25 души в дом за възрастни, който е починал от началото на пандемията до сега, е починал от COVID-19.

Лечението е все по-ефективно

Промяната на смъртността се дължи и на лечението на новия коронавирус. Докато в началото на пандемията медицинските специалисти не знаеха с какво се сблъскват и това неминуемо доведе до повече жертви на болестта, сега има отработени механизми за лечение почти в цял свят.

„Докато COVID-19 остава изключително ужасна болест, нашите усилия да подобрим лечението й вероятно работят“, коментира д-р Леора Хоровиц, автор на проучване за смъртността на болестта.

Освен медикаментите, които се използват, самите лекарски практики от началото на пандемията са се променили. Дихателните апарати, които в началото се използваха изключително често, сега са последен вариант за лекарите, защото разбират по-добре как те вредят на белите дробове на пациентите с COVID-19.

Едно голямо „но“…

Учените са категорични в едно – независимо какво показват данните от последните проучвания, вероятно никога няма да узнаем с точност колко смъртоносен е новият коронавирус, тъй като не всички случаи на болестта се откриват.

Смъртност на дадено заболяване се пресмята процентно от документираната бройка заразени. Според различни проучвания от началото на пандемията асимптоматичните случаи на COVID-19 могат да бъдат между 60 и 70%, като някои специалисти твърдят, че до 80%.

В началото на пандемията здравните власти тестваха очевидно болните пациенти поради липсата на достатъчно тестове. Сега се тества много по-голям брой пациенти, като по този начини изскачат и повече асимптоматични случаи. В резултат – повече регистрирани болни и смъртността пада.

Въпреки това специалисти добавят, че въпреки забавянето във времето, смъртността сега наистина изглежда по-ниска от тази през пролетта. „Разликата във времето между това кога смятаме, че хората се заразяват и кога може да умрат, средно е около три седмици. Но това, което виждаме в момента е, че смъртността остава ниска дори при това забавяне“, коментира Джейсън Оук.