40-процентен ръст на починалите от коронавирус в Европа спрямо миналата седмица – за това алармират от Световната здравна организация. Броят на заразените на Стария континент пък се е увеличил с една трета за 7 дни. Затова и затягането на мерките продължава.

Нови ограничения ще обявят днес Германия и Франция.

Канцлерът Меркел обсъжда с регионалните премиери варианта "мека карантина" със затваряне на заведения и училища в най-тежко засегнатите региони.

Франция изглежда все по-вероятно да обяви нова национална карантина, но по примера на Ирландия – с отворени магазини и продължаващ присъствен учебен процес.

“Предвижданията са, че с този експоненциален ръст на заразените, след 2 седмици ще достигнем броя пациенти в интензивни отделения от първата вълна”, каза Габриел Атал, говорител на френското правителство.

В Белгия – една от най-тежко засегнатите европейски страни – половината от леглата в реанимациите са заети. 10 болници вече помолиха лекарите с положителни проби, но без симптоми, да продължат да работят.

Медиците в Испания пък започнаха серия от еднодневни стачки с искане за по-добри условия на труд и признание за усилията им.

В същото време в италианската столица Рим избухна нов протест на крайнодесни срещу противоепидемичните мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!