Протестиращи в Монреал събориха статуя на първия премиер на Канада Джон Макдоналд. Той е свързан с въвеждането на политика на асимилиране на коренното население на страната през XIX в.

Статуята, намираща се на площад „Канада“ от 1895 г., беше подлагана редовно на вандалски прояви през последните години. В края на вчерашния следобед тя беше съборена от постамента си по време на протест за намаляване на финансирането на полицията, в който се включиха няколкостотин души.

При падането главата ѝ се отдели и се изтъркаля на няколко метра.
Полицията нареди незабавно да се прекрати протеста, организиран по призива на организация за защита на чернокожите и коренното население. Не бяха извършени арести, предаде БТА.

Няколко от организаторите заявиха в социалните медии, че събарянето на статуята ги е изненадало.

Правителството на Макдоналд е обвинявано в опит за асимилиране на коренните жители на Канада, които били изпращани в пансионати, където им било забранено да говорят езика си. През 2015 г. тази политика беше определена като „културен геноцид“ от комисия.

Снимка: Reuters

Кметът на Монреал Валери Плант осъди случилото се като „вандалска проява“ и заяви, че подобни действия не могат да бъдат приети или толерирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!