Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка в Копенхаген, предаде Ройтерс. Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей "Расистка риба". 

Снимка: БГНЕС / EPA

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля.

Статуи на личности от колониалната епоха станаха през последните седмици мишена на протестите по света срещу расизма, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арест в САЩ.

Снимка: БГНЕС / EPA

Напоследък в Дания и други статуи станаха обект на посегателство, включително паметник в Копенхаген на датско-норвежкия мисионер Ханс Егеде, свързан с колониалното минало на Гренландия. 

Статуята на Малката русалка в Копенхаген е открита през 1913 г.  и е вдъхновена от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Снимка: БГНЕС / EPA

Емблематичната фигура през годините е била обект на посегателства от вандали и демонстранти, които са я боядисвали или дори са отчупвали парчета от нея.