Нидерландската полиция разпръсна снощи агресивни демонстранти от два противникови лагера край статуя на офицер от колониалната епоха, предаде Ройтерс.

Петима души бяха задържани, след като малки групи отказали да се разотидат, съобщиха властите. Няма данни за пострадали хора.

Полицаи на коне били изпратени в района на голяма статуя на Ян Питерсзон Кун, офицер от 17-и век, в град Хорн, на около 45 километра северно от Амстердам, която се превърна в мишена за антирасистки протести.

Снимка: БГНЕС / EPA

Снощи в района се били събрали около 250 демонстранти, които отново призовали паметникът да бъде премахнат, но и двайсетина техни опоненти, които развявали нидерландски знамена, на които било изписано името на Кун.

Статуи на личности от колониалната епоха станаха през последните седмици мишена на протестите по света срещу расизма, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арест в САЩ миналия месец.

Ян Питерсзон Кун е офицер на служба в Нидерландската източноиндийска компания, смятан от едни за герой от Златния век на страната, но от други - за брутален потисник. През 1621 г. той води завоюването от Нидерландия на островите в море Банда, в съвременна Индонезия, с помощта на японски наемници.

Оцеляват само 1000 от 15-те хиляди местни жители. 800 от тях биват депортирани в нидерландски колониални владения, отбелязва Ройтерс.