Няколко протеста се провеждат в Атина в навечерието на въвеждането на новите по-строги ограничения в страната този четвъртък. При една от демонстрациите се стигна до сблъсъци с полицията и размирици.

Гръцките студенти отново излязоха на улиците и пред парламента, за да изразят своето недоволство от готвените промени в закона за висшето образование. Предложенията в законопроекта предвиждат създаването на „университетска полиция“, която ще действа на територията на висшите учебни заведения, но ще бъде подчинена на министерството на вътрешните работи, съобщава вестник "Катимерини".

Министерството на образованието за висшето образование предлага и ограничаване на времето за следване, в рамките на което студентите могат да се дипломират. Проектозаконът  предвижда – дипломирането и полагането на изпити да става в срок от 6 години за специалности с четиригодишен курс на обучение и до 8 и 9 години за тези, които предвиждат пет или шестгодишен курс на следване. Предлага се промяна на броя на точките, необходими за записване в определен факултет.

Снимка: EPA

По време на демонстрацията на студентите отново се стигна до сблъсъци с полицията, която използва сила, за да разпръсне протестиращите в Атина. Някои от протестиращите скандираха лозунги в подкрепа на активиста на марксисткото терористично движение „17 ноември“ Димитрис Куфонтинас, който обяви гладна стачка в затвора през януари.

Снимка: Ройтерс

Доста по-мирно протече паралелно провеждащият се протест на собственици на заведения в гръцката столица. Ресторантьори събираха публично ключовете от своите таверни, за да ги предадат на държавата, в знак на протест срещу продължаващото блокиране на дейността им заради коронавируса, съобщи АФП.

"Символичните действия са за да се покаже, че правителствените мерки (на подкрепа) са недостатъчни", каза секретарят на профсъюза на собствениците на ресторанти Йоргос Курасис, докато собствениците на фирми поставяха ключовете в кутия.

Съюзът на ресторантьорите планира да представи ключовете на премиера през следващите дни.

Снимка: Ройтерс

Заведенията за хранене имат право да работят чрез изнасяне и доставка на продукцията си, но не всички са успели да се адаптират. Един от ресторантьорите споделя, че е загубил 40 процента от доходите си, откакто беше наложено първото блокиране в цялата страна през март, дори след като премина към доставка на храна.

Над 300 000 души са заети в гръцкия ресторантьорски сектор по данни на профсъюза на собствениците на заведения.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви във вторник ново затягане на правилата за блокиране, часове след като здравният министър предупреди, че Гърция е изправена пред трета вълна от пандемията.

Мицотакис каза, че училищата и магазините, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени от четвъртък.

Броят на случаите в Гърция се е увеличил с 1 526 във вторник - скачайки от 638 предния ден - като половината от новите инфекции са в Атина. Страната е регистрирала 6017 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията. Министерството на финансите очаква да похарчи 7,5 милиарда евро тази година, за да смекчи въздействието на коронавируса върху гръцката икономика, наред с 24 милиарда евро, похарчени през 2020 година.

Гръцкият бюджет прогнозира икономически растеж от 4,8%, което бележи значителен спад в сравнение с предишната оценка от 7,5%.