Демонстрация в центъра на Виена срещу ветото за приемането на България и Румъния в Шенген. Български, румънски и австрийски политици излизат на протест пред Министерството на вътрешните работи.

Организаторите на демонстрацията са лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк от ДПС заедно с евродепутата от Румъния Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS.

Снимка: bTV

„Демонстрацията цели да покаже желанието за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери, които вярваме ще срещнат разбиране и в немалка част от австрийското общество“, заявява Кючюк.

Той призовава всички граждани, които усещат това вето като несправедливо третиране, да се присъединят към демонстрацията.

Темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген трябваше да бъде включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, точно както фигурираше в дневния ред на съвета и година по-рано, когато Букурещ беше блокиран от Виена.

Румънски правителствени източници обаче твърдят, че няма да има гласуване, като се има предвид, че Нидерландия, където наскоро бяха проведени избори, не е дала съгласието си за присъединяването на България, която е в пакет с Румъния.