Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година. Това съобщават източници на румънското правителство, цитирани от национални сайтове.

Темата за присъединяването на двете държави към Шенген трябваше да бъде включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, точно както фигурираше в дневния ред на съвета и година по-рано, когато Букурещ беше блокиран от Виена.

Румънски правителствени източници обаче твърдят, че няма да има гласуване, като се има предвид, че Нидерландия, където току-що бяха проведени избори, не е дала съгласието си за присъединяването на България, която е в пакет с Румъния.

"Няма да има гласуване и темата ще остане в застой, докато не се изясни ситуацията в Нидерландия. Румънците и българите, подкрепени от испанците, настояват темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген да остане отложена в дневния ред", заявиха цитираните правителствени източници.

Според същите източници властите в Букурещ ще се опитат да свикат извънреден съвет на Съвета по правосъдие и вътрешни работи след средата на декември, на който ще бъде обсъдено присъединяването на две стъпки, с влизане на въздушните граници, от март 2024 г.  Това обаче е положителният сценарий.

В Нидерландия току-що бяха проведени избори, чийто резултат е от значение за уравнението на присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Изненадващият победител беше крайнодясната партия на антиислямския популист Герт Вилдерс. Той се възползва от широко разпространеното сред холандците разочарование от миграцията, като обеща "затворени граници" и отложи обещанието си да забрани Корана.

В същото време Виена многократно е давала да се разбере, че не е променила позицията си. Последният сигнал беше изпратен наскоро от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който заяви, че Виена запазва правото си на вето върху разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България.

Австрийският служител обаче настоя, че блокадата няма да бъде насочена срещу Румъния или България, тъй като съществува "фундаментален проблем" с Шенген.