Политически обрат в Нидерландия. За първи път крайнодясна формация печели ключовите предсрочни избори. Евроскептикът Герт Вилдерс и формацията му "Партията на свободата" печели най-много места в 150-местния парламент - 37. Това е два пъти повече от събрания вот на предишните избори, когато получи 17 места.

В предизборната си програма Вилдерс обеща референдум за напускането на страната от Европейския съюз и антимигрантска политика. Обяви се и за затваряне на всички джамии в страната.

"В политиката съм от 25 години и това е най-щастливият момент в живота ми. Станахме първа политическа сила. Ще се погрижим Нидерландия отново да бъде за нидерландския народ, ще ограничим цунамито от убежища и миграцията. Хората отново ще имат повече пари в портфейла си", коментира Вилдерс.

Втора политическа сила стана коалицията между социалдемократите на бившия еврокомисар Франс Тимерманс и Зелените, които ще имат 25 депутати.

"Поздравявам Геерт Вилдерс за неговата изборна победа. Ние сме демократи. Демокрацията си каза думата. Сега дойде чесът да защитим демокрацията", коментира Франс Тимерманс, лидер на Левия алианс.

Партията на досегашния премиер Марк Рюте е на трета позиция и ще има 24 места. Миграционната поликита се оказа ключова в предизборната кампания. Тя стана и причината след 13 години управление той да подаде оставка, което доведе до предсрочните парламентарни избори. 

"За нас резултатът е разочароващ. Политиците трябва да учим голям урок. Ние не слушахме достатъчно хората и не им предложихме достатъчно работещи решения", коментира Дилан Йешилгьор, лидер на Партия на свободата и демокрацията.

Анализаторите предричат трудно сформиране на правителство и продължителни преговори.

Припомняме, че Нидерландия е една от двете страни, които спират България за Шенген.