„Към днешна дата за мен няма план B. Полагаме всички усилия, за да може през декември да има решение за присъединяване на България към Шенген. Много усилия полагат и членовете на кабинета, и заместник министър-председателят Мария Габриел, и министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Много от усилията остават невидими, защото те са дипломатически“. Това заяви в Страсбург премиерът Николай Денков.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецова изрази разочарование от бавенето на приемането на България в Шенген.

След кратко обръщение той отговори на няколко въпроса. От 26 евродепутати, изразили желание да вземат участие в питанията към Денков, 11 са българи. Очакванията са българския премиер да бъде атакува.

"Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки", посочи българският премиер.

"Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно", каза още Денков.

В Страсбург констатираха и неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“, след който правителството оцеля.

„Основната цел на правителството е да се реализира програмата на правителството и списъка със законодателни актове, които следва да се приемат от Народното събрание. През цялото време ще се стремя да остана фокусира върху тази програма“, посочи българския премиер.

"Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен. Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави", заяви Денков в началото на своето изказване.

"Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили", посочи той.

"В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни", заяви още премиерът.

"Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейският ни път на родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната", допълни още Денков.

Какво коментира Кристиян Шкварек - представител на Европейските консерватори за България, относно либералните решения и консервативните проблеми - чуйте ТУК.