И днес продължава протестът на Площада на победата в Румъния. Към 19 ч. той все още е малоброен, но има огромно струпване на полицая, жандармерия и спешна помощ, съобщи специалният пратеник на bTV Теодора Трифонова.

60 000 души поискаха вчера оставката на социалдемократите. Десетки хиляди румънци, много от които пристигнали специално за демонстрацията от чужбина, се обявиха срещу правителството и корупцията в страната.

Снимка: Reuters

Над 440 души пострадаха при сблъсъците с полицията. Има и арестувани. Срещу демонстрантите жандармерията използва водни оръдия, сълзотворен газ и лютив спрей.

Част от множеството опита да проникне в сградата на правителството. Според протестиращите с действията си правителството на социалдемократите пречи на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Премиерът Виорика Дънчила обвини за насилието "организирани групи", използващи протеста за свои цели. Президентът Клаус Йоханис на свой ред поиска главният прокурор да разследва действията на властите.

Снимка: bTV

Хиляди румънци протестираха и в други градове на страната.

Снимка: Reuters

Вчерашната антиправителствена акция в Букурещ е атака срещу конституционния строй на Румъния, което е недопустимо. Това се казва в разпространено от агенция Аджерпрес изявление на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който е и председател на долната камара на парламента, предаде ТАСС.

"Недопустимо е пред сградата на правителството, в сърцето на столицата на Румъния и на румънската държава, организирани групи, подкрепяни от опозицията и от самия президент на страната, да атакуват конституционния ред", се казва в декларацията.

Снимка: Reuters

Драгня увери, че парламентът няма да позволи на никого да "ликвидира демокрацията, да отмени правата и свободата на личността, да промени резултатите от изборите и чрез насилие да промени реда в румънската държава".

Лидерът на социалдемократите нарече опасни изказванията на президента Клаус Йоханис, който разкритикува действията на жандармерията при разпръскването на вчерашната демонстрация.

Това на практика е акция за подкопаване на държавната власт и призив към подновяване на насилието по време на насрочения за днес протест, който цели сваляне на правителството, смята Драгня. Според него с позицията си президентът още веднъж доказва, че е "политически спонсор на насилието и на екстремистките прояви", заявява Драгня.