Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса. Те се опитват да осуетят заседанието, което трябва да обяви новият президент на САЩ.

Съвместното заседание на двете камари на Конгреса е прекратено, представителите се евакуират, сградата е затворена, съобщава Си Ен Ен. 

Конгресмени съобщават в социалните медии, че са ужасени от случващото се. На вратата на заседателната зала е поставена въоръжена охрана. Репортер на Си Ен Ен съобщава, че на представителите в сградата са раздадени противогази. Освен това те са посъветвани да стоят на земята за безопасност. 

Според медията полицията и охраната на Капитолия искат допълнителна помощ от органите на реда, включително федералните власти.

Репортерът Илайджа Шафър публикува кадри вътре в сградата на Конгреса.

В близост до стълбите на сградата на Конгреса се чуват експлозии и дим изпълва въздуха. Използван е сълзотворен газ, но не е ясно дали е дошъл от протестиращи или от полицията. Много хора са заслепени от сълзи и кашлят силно.

Снимка: EPA

Президентът Доналд Тръмп призова в "Туитър" за подкрепа на полицията и на органите на реда на Капитолия, защото "те са наистина на страната на държавата" и помоли  протестиращите да бъдат "мирни". 

Малко по-късно той отново написа в "Туитър": "Моля всички в Капитолия да запазят мира. Без насилие! Запомнете, ние сме Партията на закона и реда - уважавайте правото и нашите велики мъже и жени в Синьо. Благодаря!"

Според репортери на "Вашингтон пост" Държавният департамент по отбрана е отказал на властите във Вашингтон да бъде изпратена Националната гвардия.

Снимка: Reuters

Републиканският конгресмен Адам Кинзинджър, който е в сградата, определи в "Туитър" атаката като "опит за държавен преврат".

Повишено е и нивото на сигурност на Белия дом, съобщава Си Ен Ен.

Минути, след като протестиращите пробиха загражденията и стигнаха до Капитолия, кметът на Вашингтон Мюриел Баузър обяви вечерен час от 18:00 ч. (01:00 ч. българско време) до сутринта 06:00 ч.

Деб Хааланд, републиканец в Камарата на представителите, сподели в "Туитър", че е добре и се намира в офиса си. Тя благодари на полицията за смелостта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!