Американският вицепрезидент Майк Пенс откри съвместната сесия на Сената и Камарата на представителите на Конгреса, която трябва да удостовери президентската победа на Джо Байдън, но републиканците бързо внесоха възражение, като спряха броенето на гласовете на избирателите, предаде АФП.

Моменти след началото на сесията, последната процедурна стъпка за потвърждаване на победата на Байдън над президента Доналд Тръмп, конгресменът Пол Госар се изправи, за да „възрази срещу преброяването на избирателните бюлетини от Аризона“.

Почти сигурно е, че усилията на републиканците ще се провалят, тъй като лоялистите на Тръмп нямат достатъчна подкрепа в Камарата на представителите и Сената, за да осуетят удостоверяването на победата на демократа от вота на 3 ноември.

Ходът на Госар, който предизвика бурни аплодисменти, предизвика двучасов дебат във всяка камара, но се очаква възражението да бъде отхвърлено, преди процесът на сертифициране да продължи.

Снимка: Reuters

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отхвърли отчаяния натиск на Доналд Тръмп, и заяви, че няма правомощия да отхвърля резултатите от гласуването на членовете на Избирателната колегия, съгласно които Джо Байдън на 20 януари трябва да встъпи в длъжност като следващият президент, предаде „Ройтерс“.

Пенс заяви в декларация, разпространена от Белия дом, че неговата "обмислена преценка е, че клетвата му да подкрепя и защитава конституцията не му позволява да претендира за едностранно правомощие да определя кои електорални гласове да се броят и кои не".