Ключов ден в Съединените щати. Конгресът обявява окончателно новия президент на страната. Двете камари на парламента - Сенатът и Камарата на представителите, се събират на общо заседание, на което ще бъдат отворени и преброени гласовете на Избирателната колегия. 

В изборите на 3 ноември демократът Джо Байдън беше избран за 46-и президент на страната. Той спечели 306 срещу 232 електорални гласа за Тръмп, при необходими 270. На 14 декември Избирателната колегия утвърди победата на Байдън.

Тази вечер ще започне съвместно заседание на двете камари на Конгреса. Над 10 сенатори от републиканската партия обаче заявиха публично намерението си да оспорят резултатите.

Междувременно мерките за сигурност са засилени във Вашингтон, където се очакват протести на привърженици на  Доналд Тръмп срещу изборните резултати.

Това се случва на фона на ключов вот в Джорджия за две сенаторски места, от които ще зависи коя партия ще има превес в Сената и съответно от това ще зависи как ще управлява 46- американски президент. 

Още снощи привърженици на Тръмп започнаха да се събират на протест във Вашингтон, недоволни от изборната му загуба. На помощ на полицията беше изпратена Националната гвардия.

В Капитолия се очаква редица републиканци да възразят за резултатите от ключови щати и да поискат отлагане на официциално обявяване на Джо Байдън за президент. Доналд Тръмп се включи по-късно в митинга.

А в Джорджия протича важен балотаж, изходът от който ще определи кой ще ръководи горната кАмара на Конгреса – Сената. Досегашните двама сенатори-републиканци се изправят срещу двама демократи. Ако демократите вземат и двете места - ще имат контрол над Сената.

При 98% преброени гласове демократът Рафаел Уорнок печели едно от местата. Той ще стане първият чернокож сенатор от Джорджия и едва 11-тият в историята на Сената.

В другата битка 33-годишният Джордж Ософ води пред  републиканеца Дейвид Пердю, Краен резултат все още няма. Евентуален триумф на демократа ще го направи най-младия сенатор.

Остават 2 седмици до встъпването на Джо Байдън в Белия дом. Все още не е ясно, дали Доналд Тръмп ще присъства на церемонията. Той продължава да не признава изборите резултати.