Министър-председателят Бойко Борисов започна официалното си посещение в Босна със среща с българския контингент в базата в Бутмир. Това е първата визита на български министър председател в Босна , въпреки че страната ни е първата, признала независимостта на бившата югославска република през 1992 година.

Делегацията на министър председателя Бойко Борисов беше посрещната в базата Бутмир от турски почетен строй и с „Одата на радостта”, въпреки че федерацията все още не е член на НАТО. По време на срещата си с командващия силите на Алианса в базата генерал Робърт Хюстън министър председателя заяви че България подкрепя „активирането на подготовката на Босна за членство в НАТО”.

На този етап според запознати това става все по трудно, тъй като преди дни Република Сръбска реши да обяви военен неутралитет, което ще попречи на членството на Босна и Херцеговина в Алианса. Борисов беше посрещнат от дъщерята на генерала на чист български език, тъй като е 50 на сто българка.

Премиерът Борисов се срещна с българаските военнослужещи които тук са 10 на брой и служат в рамките на европейската операция „Алтеа”. Българските военнослужещи участват в премахването на останалите от войната над 70 хиляди мини.

Борисов поздрави българските военни и им предаде похвалите които са получили от командването. Те бяха определени от командването като "уникални".