Премахват бележките с молитви и желания от пукнатините между камъните на Стената на плача в Йерусалим. Това е най-святото място, на което евреите се молят, съобщава агенция Ройтерс. 

Докато евреите започват интензивната си подготовка за предстоящия празник Пасха, служителите, поддържащи Стената на плача, са се заели с „пролетно почистване“. Те започнаха да премахват хилядите писма със съкровени желания, които хората пъхат в процепите.

Бележките се отстраняват с помощта на дървени пръчици, потопени в специална ритуална баня наречена „микве“, за да се постигне свещена чистота. Цялата процедура се извършва под надзора на висш равин.

„Тази година имаше повече бележки от обикновено“, каза равинът на Западната стена и Светите места Шмуел Рабинович. От снимките се вижда, как извадените писма с молитви и желания лежаха на голяма купчина пред стената. След като бъдат извадени всички молитвени листчета, те ще бъдат ритуално „погребани“ на Елеонския хълм, разказва още агенция Ройтерс.

Стената на плача е известна още и като Западната стена. Тя е един от символите на юдаизма и една от най-посещаваните забележителности в Израел.